Divriği Behramşah (Hamam–ı Bala–Bekir Çavuş) Hamamı

Divriği Behramşah (Hamam–ı Bala–Bekir Çavuş–Çifte) Hamamı. Ahmed Şah–Turan Melek Külliyesi’nin bir parçası olarak 1228 yılında inşa edilmiştir

Divriği Behramşah (Hamam–ı Bala–Bekir Çavuş) Hamamı

Bulunduğu Yer: Divriği’de, Ulucamii Mahallesi’nde bulunmaktadır.

Tarihçesi: Ahmed Şah–Turan Melek Külliyesi’nin bir parçası olarak 1228
yılında inşa edilmiştir.

Plan ve Mimari Özellikleri: Mahalli söylentilere göre Ahmed Sah tarafından külliyenin yapımında çalışanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapılan “Beyt’ül fasl” hamam, kuzey–güney doğrultusunda bir alana kurulmuştur. Yapı soyunmalık, sıcaklık ve külhan bölümlerinden oluşmaktadır. Dört eyvanlı ve dört köse halvetli sıcaklığa sahip tek fonksiyonlu bir hamam olarak karsımıza çıkar.

Bugün, temel seviyesinde mevcut olan yapıda soyunmalık bölümü yalnızca bir duvarıyla tespit edilebilmektedir. Soyunmalık bölümünün, önde dikdörtgen ve tonoz örtülü bir mekândan sonra, kubbe ile örtülü ikinci bir bölümden meydana geldiği anlaşılır.


Ilıklık bölümü tonoz örtülü olduğu anlaşılan üç dikdörtgen mekândan meydana gelmektedir. Bu uygulama ile ılıklık bölümü iki kademeli olarak meydana getirilmiştir. Bu durum hamam mimarisinde sıkça kullanılmayan bir uygulamadır. Sıcaklık kısmı, dört eyvanlı ve dört köse halvetli olarak planlanmıştır. Göbek tasının olduğu orta mekân ve köse halvetlerin kubbe ile eyvanların ise tonozla örtülü olduğu planından anlaşılmaktadır.
Yapının güneyinde, dikdörtgen planlı ve tonoz örtülü olduğu anlaşılan külhan bölümü yer alır.


Süsleme: Hamamın kalan bölümlerinde süslemeyle karşılaşılmamıştır.
Malzeme: Yapının kesme tas ve moloz tasla beraber inşa edildiği mevcut
kalıntılardan izlenebilmektedir.

 

Divriği Bekir Çavuş Hamamı ile ilgili Hülya ASLAN’ın yazısı